Volg ons op sociale media:

Ga mee met een rondwandeling!

Openingstijden en entreeprijs

De botanische tuin is het gehele jaar geopend.

De entreeprijs is € 3,- , kinderen tot 16 jaar gratis. U kunt de entreeprijs op verschillende manieren betalen:

 • Digitaal, door middel van een QR-code bij de ingang van de tuin (iDEAL en PayPal);
 • Contant, in de betaalbox in het entreegebouwtje.

Vrienden van Domies Toen en hun partners hebben onbeperkt gratis toegang op vertoon van hun vriendenpas. Word ook vriend van Domies Toen! De hulp van onze vrienden is van groot belang voor het voortbestaan van onze bijzondere tuin.

Parkeren

Er geldt een parkeerverbod in de Hoofdstraat in Pieterburen, inclusief het 'kerklaantje'. U kunt parkeren op de grote parkeerplaats bij het Zeehondencentrum (het Pieterplein). Daarvandaan loopt u in enkele minuten naar de ingang van Domies Toen.

Wel kunt u op zondagen, ijs en weder dienende, een heerlijke 'Koffie to go' afhalen bij de theeschenkerij.

Nieuwsbrief / 'Nijs oet toen'

Wilt u op de hoogte blijven van Domies Toen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief 'Nijs oet toen'. U ontvangt drie á vier keer per jaar nieuws van onze tuinbeheerder over zijn bezigheden, en over bijzondere planten. Ook zullen bijzondere activiteiten in de tuin aangekondigd worden in een nieuwsbrief.

De meest recente nieuwsbrieven kunt u hier lezen.

 

Agenda

Niets is veranderlijker dan planten en het weer. Bloeiperioden kunnen per jaar weken vroeger of later vallen, en het weer kan soms ook roet in het eten gooien. Wilt u graag een evenement bijwonen? Kijk dan kort van tevoren nog even op deze pagina.

 

Als u regelmatig op de hoogte wilt worden gehouden over de activiteiten in Domies Toen, kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief 'Te doen in Toen'. U ontvangt dan eens per twee á drie weken een actuele agenda.
 • dinsdag 21 mei 2024 - zaterdag 25 mei 2024

  Week van de biologie: biodiversiteit en insecten

  In het kader van de week van de biologie zijn er op dinsdag 21, woensdag 22, donderdag 23 en zaterdag 25 mei rondwandelingen rondom het thema 'Biodiversiteit en de rol van insecten'.

  Insecten spelen een veel belangrijkere rol in de natuur dan vaak wordt gedacht. Ook voor biodiversiteit zijn ze onmisbaar. Tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé en vrijwilliger Dick Bakker laten je allerlei verbanden ontdekken waarvan je misschien nog helemaal niets wist!

  De rondwandelingen beginnen steeds om 14.00 en zijn gratis, de entree voor de tuin bedraagt € 3. Vrienden van Domies Toen en kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.

  Op zaterdag is ook tuincafé Bertje Jens geopend.

  Meer info: https://www.weekvandebiologie.nl/
 • zaterdag 8 juni 2024

  Geneeskrachtige planten

  Om 14.00 uur geeft Saskia Nieboer een rondwandeling langs de vele geneeskrachtige planten die in Domies Toen te vinden zijn. En dat zijn er nogal wat.

  Dat inheemse wilde planten vaak geneeskrachtig zijn, was al in de middeleeuwen bekend. De beroemde 12e eeuwse abdis Hildegard van Bingen schreef er al over. Een bekende geneeskrachtige plant is bij voorbeeld Sint-Janskruid. Sommige planten hebben een naam die verwijst naar de kwaal waar ze voor werken. Denk aan ogentroost, of smeerwortel. Andere verwijzen met hun verschijningsvorm al naar organen, zoals vrouwenmantel of longkruid.

  Saskia Nieboer is al heel lang op pad met kruiden. Ze heeft in de Beierse Alpen kruidengeneeskunde geleerd op de traditionele manier, via mondelinge overlevering. Ze is onder andere docent fytotherapie geweest bij de Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen in Meppel en geeft nog steeds les over geneeskrachtige kruiden. Ze heeft sinds 2005 een eigen cursuscentrum, De Groene Zon, in de Wiershoeck in Groningen.

  De rondleiding is gratis; de entree voor de tuin is € 3, kinderen tot 16 jaar en vrienden van Domies Toen gratis.
 • vrijdag 21 juni 2024

  Workshop: Insecten schetsen

  Het landelijk thema van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen is dit jaar ‘Plant & Insect’, een thema dat bij uitstek past bij Domies Toen. Met name in onze vlinder- en insectentuin vindt u een enorme soortenrijkdom. Daarom gaat de tekenworkshop dit jaar over insecten.

  De workshop wordt verzorgd door Trudy Beekman. Trudy heeft een tuinbouwopleiding in tuinaanleg en plantenkennis. Bij de Floriade van 1982 deed zij de nomenclatuur. Zij is nu docent botanisch tekenen en maakt boeken.

  Bij deze workshop gaat u eerst leren tekenen en dan schetsen in een notitieboekje, aan de hand van een door Trudy ontwikkelde methode. Ondertussen zal Trudy u ook veel vertellen over het leven van insecten.

  De workshop duurt een dag, van 10.30 uur tot 15.30 uur. Deelname kost € 25 per persoon.

  Als u mee wilt doen is aanmelding noodzakelijk, er zijn slechts acht plaatsen beschikbaar. Dat kan per email aan Turn on Javascript!. Als uw deelname door ons is bevestigd ontvangt u een gedetailleerde uitleg over de workshop.

  Bij overintekening is er wellicht een mogelijkheid om de workshop op een later moment deze zomer nog een keer te organiseren.
 • zondag 23 juni 2024

  Muziek in Toen: Entomophonia!

  Om 12.00 uur speelt het Linnaeus Trio in Domies Toen het programma 'Entomophonia!', perfect passend bij het jaarthema 'Insecten' van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

  Het Linnaeus Trio bestaat uit Jennifer van der Hart (zang), Ellen Zijm (accordeon) en Kees van der Harst (klarinet). Zij speelden al eerder in onze tuin, met veel succes, het programma 'Herbarium', ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de tuin in 2022.

  Nu speelt het trio 'Entomophonia!': een vrolijk buitenconcert waarin insecten de hoofdrol spelen. Het Linnaeus Trio heeft een bonte verzameling van muziekstukken in uiteenlopende stijlen geselecteerd, van Renaissance tot aan nieuw gecomponeerde muziek, van Franse chansons tot het Nederlandse lied.

  Duik samen met Het Linnaeus Trio in de wondere klankwereld van de insecten, met composities van o.a. Bach, Desprez, Schumann, Fauré en Bartók. In deze muziek worden geliefde insecten als de vlinder en de bij, maar juist ook minder populaire insecten als luis, vlo, bromvlieg en mug in de schijnwerpers gezet.

  In de muziek komen zowel muzikale imitaties van insectengeluiden als filosofische bespiegelingen geïnspireerd op insecten voorbij, met teksten van o.a. Emily Dickinson, Victor Hugo, Goethe en Nederlandse legendes Lennaert Nijgh en Annie M.G. Schmidt.

  Maak via de muziek kennis met de enorme diversiteit van de insectenwereld en ontdek de interactie tussen mens en insect en het insect als onmisbaar onderdeel van ecosystemen.

  Zie voor meer wetenswaardigheden de website www.linnaeustrio.nl.

  Entomophonia

  Het concert is gratis; de entree voor de tuin is € 3. Vrienden van de tuin en kinderen tot 16 hebben gratis toegang.
 • zondag 23 juni 2024

  Rondwandeling vlinders en insecten

  Het landelijke thema van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen is dit jaar 'Insecten'. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen: de meeste planten kunnen niet zonder al die kruipende en vliegende beestjes.

  Ook Domies Toen is rijk aan insecten en vlinders, er is zelfs een speciale hoek van de tuin ingericht  als vlinder- en insectentuin om insecten een geschikte plek te bieden.

  Om 14.00 uur is er een rondwandeling waar Jan Jaap Boehlé u leert op een andere manier te kijken naar de tuin. Zo zult u tussen alle groen en kleurige bloemen veel meer leven vinden dan u had verwacht.

  Tuincafé Bertje Jens is ook geopend.

  Deelname is gratis; de entree voor de tuin is € 3; vrienden van de tuin en kinderen tot 16 hebben gratis toegang.
 • zondag 14 juli 2024

  Rondwandeling bijbelse planten

  Bijbelse planten is een thema dat bij uitstek past bij de tuin van de dominee. Daarom is er een inmiddels lange traditie van rondwandelingen door de tuin over dit thema.

  Clary Rooda, rabbijn en deskundig op het gebied van ecologie en planten, en Barbara de Beaufort, pastoraal werker, laten u kennismaken met de bijbelse planten die in Domies Toen te vinden zijn. Zij zullen vertellen over de vaak boeiende bijbelse geschiedenis van planten en bomen die we allemaal kennen.

  Start: om 14.00 bij de ingang van de tuin.

  Tuincafé Bertje Jens is in de zomer open op zaterdag en zondag.
 • zaterdag 20 juli 2024

  Voor kinderen: Tekenen in Toen

  Domies Toen organiseert regelmatig workshops tekenen. Op deze eerste zaterdag van de zomervakantie speciaal voor kinderen: Anja Lofvers is dan in de tuin. Anja is vakdocente bij o.a. de KunstKerk Hogeland in Warffum en heeft haar eigen atelier in het Paleis in Groningen. Vanaf 14.00 uur gaat zij je helpen in haar workshop Tekenen. De workshop is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

  Je hoeft écht geen botanisch tekenaar te zijn om planten en bloemen te tekenen. In Domies Toen staan heel veel verschillende soorten. Kun jij ze herkennen aan de vorm van hun blaadjes? Met simpele trucs van de kunstenaar maak je jouw mooiste bloementuin op papier.

  Aanmelden kan via Turn on Javascript!.

  De workshop is gratis; kinderen en hun begeleiders hebben ook gratis toegang tot de tuin.

  tekenen in toen tekenen in toen


Openingstijden en entreeprijs

De botanische tuin is het gehele jaar geopend.

De entreeprijs is € 3,- , kinderen tot 16 jaar gratis. U kunt de entreeprijs op verschillende manieren betalen:

 • Digitaal, door middel van een QR-code bij de ingang van de tuin (iDEAL en PayPal);
 • Contant, in de betaalbox in het entreegebouwtje.

Vrienden van Domies Toen en hun partners hebben onbeperkt gratis toegang op vertoon van hun vriendenpas. Word ook vriend van Domies Toen! De hulp van onze vrienden is van groot belang voor het voortbestaan van onze bijzondere tuin.

Parkeren

Er geldt een parkeerverbod in de Hoofdstraat in Pieterburen, inclusief het 'kerklaantje'. U kunt parkeren op de grote parkeerplaats bij het Zeehondencentrum (het Pieterplein). Daarvandaan loopt u in enkele minuten naar de ingang van Domies Toen.

Wel kunt u op zondagen, ijs en weder dienende, een heerlijke 'Koffie to go' afhalen bij de theeschenkerij.

Nieuwsbrief / 'Nijs oet toen'

Wilt u op de hoogte blijven van Domies Toen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief 'Nijs oet toen'. U ontvangt drie á vier keer per jaar nieuws van onze tuinbeheerder over zijn bezigheden, en over bijzondere planten. Ook zullen bijzondere activiteiten in de tuin aangekondigd worden in een nieuwsbrief.

De meest recente nieuwsbrieven kunt u hier lezen.

 

logo SNPlogo SNPlogo NVBTlogo geregistreerd museum